Her insan dünyaya yetenekler ile gelmiştir. Yeteneklerimizi fark etmek ve geliştirmek bizim elimizde. Bir işte başarılı olmak için dikkatimizi korumamız gerekir. Dikkati geliştirmek için uzmanlar tüm anne ve babalara şu tavsiyelerde bulunmaktadır:
- Çocukların dikkatini bir konuya çekmek için uğraşmayın. Dikkat çekmek istediğimiz şeyi çocuklara direk hedef göstermeyin. Doğrudan değil, dolaylı yoldan çocuğa gösterin. Çocuk dikkat çekmek istediğiniz şeyi keşfetsin, merak etsin ve kurcalasın.
- Çocuğunuza dikkatsiz olduğunu söylemeyin. Bu tip azarlamalar çocukta ters etki oluşturur. Çocuğun dikkatini geliştirmeye engel olur.
- Dikkatli olmanın faydalarını, zararlarını çocuğa gösterin. Çocuğun kendiliğinden dikkat geliştirmesini sağlayın. Sizin zorlamanızla bir şey olmaz.
- Çocuğunuz iş yaparken yanında bulunun. Dikkatsiz olduğu anı kollayıp dikkati dağıldığında ona bu durumu hatırlatın.
- Çocuğunuzun dikkatini geliştirmesi için basit düzeyde bilmece, bulmaca verin. Dikkat geliştiren etkinlikler tasarlayın.
- Çocuğunuzun nelere ilgi duyduğunu öğrenip onlara bu konuda kitap, oyuncak vererek oyalanmasını sağlayın. Çocuğun dikkatinin kendiliğinden gelişmesi için uygun aktiviteler düzenleyin.
- Otomobil, bisiklet, yazı makinesi, dikiş makinesi, çamaşır makinesi, ütü, elektrikli bir araç kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları ona, sözle anlatmak yerine güvenlik önlemlerini alarak çocukların da kullanmasına özen gösterin.
- Merak uyandırıcı sorularla çocuğun çevresini araştırıcı bir gözle incelemesini sağlayın.
- Çocukta pul, böcek, bitki koleksiyonu gibi meraklar uyandıran aktivitelere çocuklarınızı dahil edin.
- İki resim arasındaki fark, labirent bulmaca, su doku gibi dikkat geliştiren etkinlikleri çocuklarınıza uygulayın.
- Dikkat eksikliği psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkmışsa çocuğunuzu mutlaka bir çocuk psikologuna götürmelisiniz.
- Çocuğunuzda dikkati birden geliştiremezseniz. Bu konuda nasıl hareket edeceğinizi bilmiyorsanız mutlaka uzmandan destek almalısınız. Dikkat geliştirmek için çocuğa aşamalı olarak yaklaşmalısınız. Çocuğun her davranışı ödüllendirerek dikkat seviyeleri yükseltilebilir.
Bir önceki yazımız olan Çocuğa kahvaltı nasıl sevdirilir? başlıklı makalemizde çocuk, çocuk eğitimi ve kahvaltı hakkında bilgiler verilmektedir.