Çocuklara beden güvenliğini öğretmenin yolu onlarla neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda düzenli sohbetler yürütmekten geçer. Bu onların güvenli olmayan durumlarla ya da insanlarla karşılaştıklarında bunu anlayabilmelerine ve bu durumla başa çıkabilmelerine yardımcı olur. Bu on bir araç ebeveynlerin çocuklarına beden güvenliğini öğretmeleri ve onları başkalarıyla güvenli ilişkiler kurmak konusunda eğitmeleri için çok önemlidir.
İstismar genellikle rahat konuşulan bir konu değildir; oysa hemen her demografik, sosyoekonomik grup içerisinde yaygın bir durumdur ve hem kız hem de oğlan çocuklarını etkiler.
Centers for Disease Control’e (CDC) (Hastalık Kontrol Merkezleri) göre, 18 yaşından önce cinsel istismara uğrayan kız çocukların oranı her 4 çocukta 1 iken oğlan çocuklarda bu oran 6 çocukta 1’dir.
İstismara Dair Görmezden Gelemeyeceğiniz Şaşırtıcı İstatistikler
İstismara karşı alınabilecek en iyi önlem, kendinizi ve çok küçük yaştan itibaren çocuklarınızı güvenlik, güvenli olmayan insanlar ve güvenli olmayan temaslar konusunda bilgilendirmektir.
İstismar, en kötü şey gerçekleşmeden evvel her zaman uygunsuz konuşmalar ve temaslarla başlar; bu yüzden, çocukların neyin uygunsuz olduğunu ve bu durum daha ileri gitmede nasıl durduracaklarını anlamaları çok önemlidir.
Bunu söylemek beni hasta ediyor ama istatistikler beni o kadar da şaşırtmadı. Bu sayıların beni şaşırtamayacağı kadar çok sayıda cinsel istismara uğramış çocuk ve genç ergen tanıyorum.
Şaşırdığım şey ise küçük çocukları olan tanıdıklarımın çoğunun, çocuklarının güvenliğe dair bir konuşma yapmak için daha çok küçük olduğunu düşünmeleri. Benim kendi arkadaşlarım şuna benzer şeyler söylüyorlar:
Çocuklarınızla bu önemli konuları konuşmayı ertelemek için bahaneler üretmeyi artık bırakmalısınız. Bu bilgiyi onlardan saklayarak çocuklarınıza ancak zarar verirsiniz.
Gerçek şu ki, bu konuları konuşmaya ne kadar erken başlarsanız çocuklarınıza o kadar yardımcı olursunuz.
İstatistikler pek çok şey söylüyor.
Ailenizle bir araya geliyor musunuz? Oyun buluşmaları düzenliyor musunuz? Çocuklarınız kreşe gidiyor mu? Anaokuluna? İlkokula? Bebek bakıcınız mı var yoksa dadınız mı? Çocuklarınız komşularla oynuyor ya da sizinle veya siz olmadan başka insanların evlerine gidiyorlar mı? Çocuklarınız başka birinin evinde yatıya kalıyor mu?
Çocuklarınız her zaman diğer çocuklarla ve yetişkinlerle birlikte; günün her dakikası onları nasıl koruyabilirsiniz?
Belgelenen cinsel istismar vakalarının %23’ü 18 yaş altındakiler tarafından gerçekleştirildiğine ve çocuğunuz da 18 yaşından küçüklerle birlikte vakit geçirdiğine göre, güvenli olmayan senaryolarla ve temaslarla onları sıkıştıran yaşıtlarıyla başa çıkmaları için çocuklarınıza hangi tedbirleri öğrettiniz? Failler sizden ve benden, sizin çocuğunuzdan ya da benim çocuğumdan daha farklı görünmezler.
Onları bir kalabalık içinde ayırt edemezsiniz.
Çizgi filmlerdeki canavarlar ya da filmlerdeki kötü adamlar gibi görünmezler.
Sıradan bir insan gibi görünürler ve birini tanıyor olma ihtimaliniz %90’dır.
Demek istediğim şu ki, her zaman çocuklarınızı koruyamazsınız ama onların kendilerini korumalarına yardım edebilirsiniz. Tıpkı bisiklet sürmeyi öğrenirken onlara bir kask verdiğiniz ya da onları araba kazalarından korumak için çocuk koltuğuna oturttuğunuz gibi onlara güvende kalmalarını sağlayacak araçlar vermelisiniz. Buna önlem deniyor ve çocuklarınıza öğretebileceğiniz en iyi önlem güvenlik, güvensiz insanlar ve uygunsuz durumlar konusunda çok küçük yaşlardan başlayarak onlarla tekrar tekrar konuşmaktır.
Çocuklar asla beden güvenliği hakkında konuşmak için yeterince küçük değildirler. Güvenlik konuşmaları bir seferlik değildir, bir bebekken vücutlarının parçalarını öğrendikleri zamandan başlayarak okula gittikleri döneme ve sonrasına dek düzenli olarak yeniden değindiğiniz bir konudur.
Çocuklarınız büyümekten ve etraflarındaki dünyayı keşfetmekten asla vazgeçmeyecekler. Daha fazla özgürlük ve bağımsızlık isteyecekler; bu yüzden, onların güvende olmalarını sağlamanın en iyi yolu onları bilgiyle donatmaktır.
İşte küçük yaşta bedenleri ve güvenlik hakkında bilgi edinmeleri için çocuklarınızla yapmanız gereken 11 önemli konuşma:
CİNSEL ORGANLARININ DOĞRU İSİMLERİNİ KULLANIN
Çocuklarınız vücudundaki organların isimlerini öğrenmeye başlar başlamaz onlara cinsel bölgelerinin doğru isimlerini öğretin. Vajina ya da penis demek yerine takma adlar ya da başka isimler kullanırsanız çocuğunuz size başından geçen tehlikeli bir durumu anlatırken doğru isimleri kullanmadığında hikaye kolaylıkla kafa karıştırıcı hale gelebilir.
Çocuklarınız cinsel organları için başka kelimeler kullanmayı tercih ediyorlarsa bile onlara doğru isimleri öğrettiğinizden emin olun.
BEDENLERİNİN ONLARA ÖZEL OLDUĞUNU AÇIKLAYIN
Cinsel organlar yalnızca çocuğunuzun görmesi ve dokunması içindir. Ebeveynler ve doktorlar, anne ve babası yanındayken tıbbi sebeplerle onun bedenini kontrol edebilirler ama başka hiç kimse onun cinsel bölgelerini göremez ve onlara dokunamaz. Bu kadar. Nokta.
İç çamaşırı ya da mayolarla kaplı olan bölgeleri başkaları göremez, dokunamaz ya da resimlerini çekemez.
GÜVENLİ OLMAYAN TEMAS BİÇİMLERİ HAKKINDA AÇIK KONUŞUN
Başka hiç kimsenin, ister aile, ister arkadaş, kardeş, öğretmen, koç, bakıcı, komşu kim olursa olsun hiç kimsenin ona kıyafetlerinin üzerinden ya da altından dokunmasına kesinlikle izin verilemeyeceğini anlatırken dolaysız olun. Çocuğunuzun da başkalarının özel bölgelerine asla dokunamayacaklarını vurgulamanız da bir o kadar önemlidir. Çocuklar başkaları için neyin doğru ve neyin yanlış olduğu kadar kendilerinin de başkalarına nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmelidirler.
Çocuğunuza bazı durum örnekleri vererek doğru ve yanlış arasındaki farkı daha iyi görmelerini ve benzer bir durumla karşılaştıklarında bu senaryodan destek almalarını sağlayabilirsiniz.
GIDIKLANDIRAN YA DA GÜZEL HİSSETTİREN TEMAS YİNE DE KÖTÜDÜR
Bazen bedenine dokunulması zarar vermez ve kötü hissettirmez hatta iyi bile hissettirebilir ki pek çok çocuk yetiştirme kitabında okuduğunuz “iyi temas ve kötü temas” budur.
Birisi onların özel bölgelerine dokunduğunda bu kötü hissettirmese bile çocuklar bunun yine de yanlış olduğunu ve ebeveynlerine söylemeleri gerektiğini bilmelidirler. Özel bölgelerin “gıdıklanması” çocuklar için kafa karıştırıcı olabilir çünkü gıdıklanmak genellikle kötü bir şeyle ilişkilendirilmez. Evde çocuklarınızı gıdıkladığınızda, bunu eğlenceyle ve oyun vaktiyle ilişkilendirirler ancak eğer birisi bu tür bir oyundan faydalanıyorsa bu kötüdür ve gıdıklama biçimleri arasındaki farklar öğretilmelidir.
Kötü temastan söz ederken “gıdıklama” ifadesini kullanmayın çünkü bu kafa karıştırıcı olabilir. Bunun yerine “gizli dokunma ya da gizli temas” ifadesini kullanın; bu daha uygundur. Çocuklar böyle bir gıdıklamanın kötü olduğunu bilmeli ve hemen size bildirmelidirler.
VÜCUDUN VE ÖZEL BÖLGELERİN FOTOĞRAFLARI HİÇBİR ZAMAN UYGUN DEĞİLDİR
Internet’in hasta insanlara ve pedofillere çocukların çıplak fotoğraflarını çekebilmeleri, paylaşabilmeleri ve ticaretini yapabilmeleri için çok kolay bir erişim sunduğu görsel bir dünyada yaşıyoruz. Başka çocukların ya da yetişkinlerin onun bedeninin fotoğraflarını kıyafetsiz olarak hiçbir şekilde çekemeyeceklerini ve özel bölgelerinin fotoğraflarını da kesinlikle çekemeyeceklerini açıklarken son derece net olun.
SIRLARA İZİN VERİLEMEZ
Eğer evinizde herhangi bir türde sır tutulmasına izin verirseniz, hangi sırlara izin verildiğini ve hangilerine verilmediğini anlamaya çalışmak çocuğunuz için kafa karıştırıcı olabilir. Kardeşler ve ebeveynler arasında bile ne türde olursa olsun sırlara izin vermemek hem en iyisi hem de en kolayıdır.
İstismarcıların sırları “Eğer oynadığımız oyunu annene ya da babana anlatırsan sana kızabilirler ve bir daha birlikte oyun oynayamayız” gibi tehditlerle gizlenebilir.
Hiçbir sırrın, tehdit olsa bile tutulamayacağı sınırını koyun. Özellikle de beden güvenliği ve tehlikeli insanlar, annene ve babana derhal söylemen gereken şeylerdir.
SEZGİLERİNİ DİNLEMEYİ ÖĞRETMEK
Çocuğunuza, onu rahatsız hissettiren bir durumda bulunduğunda iç sesinin ona söylediklerini dinlemeyi öğretin. Rahatsız hisler, olan bitenin yanlış olduğunu, o kişi ya da senden yapmanı istediği şey konusunda iyi hisler duymadığını ve sana DURMANI ve yardım çağırmanı söyleyen hislerdir. Çocuklarınız, bu rahatsız hislerin birinin doğru bir şey yapmadığına ve bu tehlikeli ortamı hemen terk etmeleri gerektiğine dair bir işaret olduğunu bilmelidirler.
Bu da çocuğunuzun hayır deme hakkına saygı duymakla başlıyor – ister siz sarılmak ya da dokunmak istediğinizde isterse de büyükanne, büyükbaba ya da bir arkadaş bunu istediğinde. Bir akrabanızın tüylerini diken diken etse de çocuğunuzun kararını desteklediğiniz zaman çocuk kendi hislerini dinlemeyi ve kendi kararlarına güvenmeyi öğrenir.
BİR PAROLA OLUŞTURUN
Çocuklarınızın kendilerini güvende hissetmedikleri durumlarda kullanmak için bir güvenli aile kelimesi ya da kodu belirleyin. Bu güvenli kelimeyi evde, misafirler varken, bir akrabanın evinde, oyun buluşmasında, yatıya gittiklerinde ya da kendilerini rahatsız ettikleri her durumda kullanabilirler.
Çocuklar, yetişkinlerin yanına gelip yaşananları anlaşılır bir biçimde açıklamakta güçlük çekebilirler. Bir parola, detayları açıklama baskısını ortadan kaldırır ve neler olduğu konusunda ebeveynleri uyarmalarını kolaylaştırır. Çocuğunuz bir parola, sizin seçtiğiniz ve ancak belirli, tehlikeli, rahatsız edici durumlarda kullanılabilen bir sözcük, kullandığında her şeyi bırakıp durumun aciliyetini anlayabilirsiniz.
GÜVENLİ OLMAYAN BİR DURUMDA YAPILACAKLAR İÇİN ARAÇLAR
Karşı koymak ve insanlara özellikle de bir yetişkine ya da yaşıtına “Hayır” demek bir çocuk için bilhassa zor olabilir. Çocukların güvende olmayan bir durumdan çıkmak için bahaneler üretmeleri sorun değildir. Birine iyi hissetmediğini, eve gitmek istediğini ya da durumdan kurtulmak için tuvaleti kullanması gerektiğini söylemekte bir sakınca yoktur. Bu bahaneler işe yaramıyorsa bir sonraki adım, ellerinden geldiğince yüksek sesle “HAYIR” diye bağırmak ve güvenli bir yetişkinin yanına koşmaktır.
GÜVENLİK KURALLARI HERKES İÇİN GEÇERLİDİR
Birini tanıyor olmanız bir şeyi değiştirmez – ister kardeş, arkadaş, komşu, öğretmen, yetişkin akraba ya da koç olsun – güvenlik kuralları tanıdığınız herkes için geçerlidir. HERKES.
Çocuğunuzun özel bölgelerine başka hiç kimse dokunamaz ya da fotoğrafını çekemez. Anne ve baba banyo yapmaya ya da temizlenmene yardım ederken özel bölgelerine dokunabilirler ama başka hiç kimse, ister aynı yaşta ister daha yaşlı olsun, ister yetkili isterse arkadaş olsun özel bölgelerine dokunamaz. Bu çok katı bir kuraldır.
SÖYLEDİKLERİ İÇİN ÇOCUKLARIN BAŞI DERDE GİRMEZ
Eğer yardım istemeye gelirlerse onlara kızmayacağınız ve asla başlarının derde girmeyeceği ya da cezalandırılmayacakları konusunda çocuklarınızı temin edin.
Ebeveynler çocuklarını korumak ver her zaman güvende hissettiklerinden emin olmak için vardır. Ne olursa olsun size beden güvenliği ya da hisler hakkında bir şeyler söylediklerinde, asla başlarının derde girmeyeceği konusunda onları temin edin. Kontrollü tepki verin ve gerçekleşen her şeyi tümüyle öğrenmek için duygularınıza hakim olun. Eğer moraliniz bozulur ya da kızarsanız çocuğunuzun içine kapanma olasılığı çok büyüktür.
Bu konuşmaları yapmak ve çocuğunuzu eğitmek başkalarının yapacaklarına engel olmayabilir ama istismarı gerçekleşmeden ya da daha ileri gitmeden durdurabilir. Çocuklarınızın istismara uğramasına engel olabilir. Eğer onlara bu araçları öğretmezseniz çocuklarınız ne yapacaklarını, nasıl davranacaklarını ya da kime söyleyeceklerini bilemezler.
Arabada giderken, çocuklarınıza banyo yaptırırken, yürüyüşe çıktığınızda ya da onları uykuya yatırırken beden güvenliği konusunda düzenli konuşmalar yapmak birkaç dakikanızı alır. Bunlar konuşması zor konular değil yapmak zorunda olduğunuz bilgilendirici konuşmalardır. Kendilerini korumaları ve olayları önleyebilmeleri için çocuklarınızı doğru bilgi ve araçlarla güçlendirin.
Kaynak: ThePragmaticParent
ÇOCUKLARA KAHVALTI NASIL SEVDİRİLİR Sağlıklı ve dengeli beslenme çocukların fiziksel gelişimi için olduğu kadar zihinsel…
Silah taşıma ruhsatı almak isteyen vatandaşlar belirli şartları sağlamak zorundadır. Sadece belirli mesleklere sahip vatandaşların…
Kripto paraların hayatımıza girmesi 21. yy’ın en büyük fintech gelişmelerinden birisi olarak tarih kitaplarında yerini…
Çocuklarda öfke sorunu çok sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Çocuklarda öfke sorununu nasıl çözeceğini bilmeyen anne…
Sivil toplum kavramı kadim zamanlardan beri kullanılan ve analiz edilen bir kavramdır. Ancak kavramın popülerleşmesi ve…
Gelir testinde evde bulunan kişi sayısı üzerinden ailenin geliri hesaplanıyor. Aynı hane içinde yaşayan ve…