Categories: Çocuk Psikolojisi

Çocuğunuzun yalan söylediğini nasıl anlarsınız?

  • Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Anne ve baba olarak hepimiz çocuğumuzun yalan söylediğini anlamak isteriz. Çocuklarımıza ne kadar dürüst olmaları gerektiğini, yalan söylememeleri gerektiğini söylesek de çocuklarımız zor duruma düştüğü zaman, sıkıştığı zaman yalan söylerler. Çocuklarınızın yalan söyleyip söylemediğini anlamak ister misiniz?  Bu özel konuyu sizler için özel olarak araştırdık. Çocukların yalan söylediğini anlamanın yolarlı şunlardır:

  1. SORU İLE CEVAP ARASINDAKİ UZUN ZAMAN: Çocuğunuza soru sorduğunuz zaman çocuk cevabı vermek için uzun süre bekliyorsa ve duraksıyorsa bu durum çocuğunuzun yalan söylediğine işaret edebilir.
  2. KONU DEĞİŞTİRMEK VE ALAKASIZ AÇIKLAMALAR YAPMAK: Çocuğunuza soru sorduğunuz zaman çocuğunuz konuyu değiştirmeye çalışıyorsa ya da sorduğunuz soruyla alakasız şeyleri açıklamaya çalışıyorsa bu durum onun yalan söylediği anlamına gelir.
  3. SES TONUNDA ARTIŞ VE TİZ: Yalan söyleyen kişiler yalan söyledikleri zaman ses tonları yükselir ve tizleşir.
  4. HIZLI KONUŞMA: Günlük konuşma yaparken kısa duraklamalarımız olur. Yalan söyleyen birisinde bu duraksamalarda doğallık bozulur. Yalan söyleyen kişi duraksamadan normalden daha hızlı konuşur.
  5. GÖRÜLMEYEN KEKEMELİK: Normalde konuşurken kekelemeyen birisi yalan söylerken korku yüzünden kekeleyebilir.  Normalde kekelemeyen birisi bir şeyler anlatırken ya da sorduğunuz soruya cevap verirken kekeliyorsa karşı taraf büyük ihtimal size yalan söylüyordur.
  6. GÖZ TEMASI VE GÖZ HAREKETLERİ: Göz teması karşı tarafın size güven verdiğini gösterir. Yalan söyleyen kişiler genelde göz temasından uzak dururlar. Gözlerini kaçırırlar. Gözlerin aşağı doğru bakması negatif duyguların göstergesidir. Çocuğunuz siz konuşurken gözlerini kaçırıyor ve aşağı doğru bakıyorsa muhtemelen size yalan söylüyordur.
  7. FİZİKSEL MESAFE: İletişimde jest ve mimikler büyük önem taşır. Çocuğunuz cevap verirken sizden uzak durmaya çalışıyor ve araya mesafe koyuyorsa bu durum bir şeyler sakladığının ya da yalan söylediğinin göstergesi olabilir.

Bu saydığımız 7 gösterge çocuğunuzun yalan söylediğine işaret edebilir. Bu belirtiler çocuğunuzun kesin yalan söylediğini göstermez. Çocuğunuzu yalan söyleme konusunda çok sıkıştırmanız çocuğunuzu yalan söylemeye iter. Aranızdaki iletişim sağlıklı olduğunda çocuğunuz hiçbir zaman kendini size yalan söylemek zorunda hissetmeyecektir.

Bir önceki yazımız olan Çocuğa kahvaltı nasıl sevdirilir? başlıklı makalemizde çocuk, çocuk eğitimi ve kahvaltı hakkında bilgiler verilmektedir.

FikirAvcisi

Share
Published by
FikirAvcisi

Recent Posts

Çocuğa kahvaltı nasıl sevdirilir?

ÇOCUKLARA KAHVALTI NASIL SEVDİRİLİR Sağlıklı ve dengeli beslenme çocukların fiziksel gelişimi için olduğu kadar zihinsel…

4 ay ago

Silah taşıma ve silah bulundurma ruhsatı alma işlemleri

Silah taşıma ruhsatı almak isteyen vatandaşlar belirli şartları sağlamak zorundadır. Sadece belirli mesleklere sahip vatandaşların…

5 ay ago

Kripto paraların Durumu ve Hukuki Statüsü

Kripto paraların hayatımıza girmesi 21. yy’ın en büyük fintech gelişmelerinden birisi olarak tarih kitaplarında yerini…

5 ay ago

Çocuklarda öfke sorunu nasıl çözülür

Çocuklarda öfke sorunu çok sık karşılaşılan sorunlardan birisidir.  Çocuklarda öfke sorununu nasıl çözeceğini bilmeyen anne…

6 ay ago

Sivil toplum nedir? Ne değildir?

Sivil toplum kavramı kadim zamanlardan beri kullanılan ve analiz edilen bir kavramdır. Ancak kavramın popülerleşmesi ve…

6 ay ago

Gelir Testi (GSS) Nasıl Hesaplanıyor?

Gelir testinde evde bulunan kişi sayısı üzerinden ailenin geliri hesaplanıyor. Aynı hane içinde yaşayan ve…

6 ay ago