Çocuğa kahvaltı nasıl sevdirilir?

  • ÇOCUKLARA KAHVALTI NASIL SEVDİRİLİR

Sağlıklı ve dengeli beslenme çocukların fiziksel gelişimi için olduğu kadar zihinsel gelişimi için de çok önemlidir. Eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte uzmanlar aileleri çocuklarını düzenli beslenmeleri konusunda uyarıyor. Çocukların kahvaltı yapmaktan hoşlanmadığına dikkat çeken uzmanlar çocukların gün boyu zihinsel performanslarını koruyabilmesi için mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Kahvaltı yapmayan çocukların hem algı hem de yetenekleri azaldığı gibi dikkat süreleri de kısalmaktadır.

  • KAHVALTI YAPMAYAN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR

Kahvaltı yapmayan çocukların kan şekeri düşerek çocuklarda kan şekeri düşüklüğüne bağlı halsizlik, baş dönmesi, bayılma hissi, terleme, baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı ortaya çıkmaktadır.  Bu şikâyetler çocukların bir şey yemesi ile düzelse de öğrenme üzerindeki etkileri maalesef düzelmiyor.

  • ÖĞÜN ATLAMAKTAN SAKININ

Büyük şehirlerde çocuklar okula gitmek için günün erken saatlerinde kalkıp uzun trafikten sonra okullarına ulaşmaktadır. Çocuklar erken saatlerde uyanmakta zorlanırken, kahvaltı yapmak için de pek istekli değiller. Anne çalışıyorsa sabah çocuğuna kahvaltı hazırlamak daha güç hale geliyor. Böyle olunca kahvaltı sabah atlanan bir öğün haline geliyor. Kahvaltı günün ilk enerjisini almak ve zihinde kalmak açısından çok önemlidir. Yeterli ve dengeli seçeneklerden oluşan bir kahvaltı ile çocuklar derslerinde anlama, algılama, problem çözme, hatırlama gibi becerilerini daha ustaca sergilemektedir. Odaklanma ve dikkat yoğunlaştırma becerileri daha etkin hale gelmektedir. Bu yüzden kahvaltıyı atlanan bir öğün olmaktan çıkartın. Çocuklarınıza sabahleyin mutlaka kahvaltı hazırlayıp çocuklarınızın kahvaltı yapmasını sağlayın. Çocukların gelecekteki beslenme alışkanlıklarına yön vermek için okul çağı çok önemli bir dönemdir. Bu yaşlarda çocuklara düzenli kahvaltı alışkanlığı kazandırılması gerekir. Akşamdan yapacağınız küçük hazırlıklarla vakit sorununu çözebilirsiniz.

  • SAĞLIKLI KAHVALTI SEÇENEKLERİ

Zengin lif içeren tam buğday unu ile yapılan az yağlı ev poğaçasını sabah ısıtıp bir bardak ılık süt ve peynirle birlikte çocuğunuza yedirebilirsiniz. Zengin lif içeren tam buğday unlu poğaçalar çocuklarınızın sindirim sistemine katkı sağlarken peynir ve sür ise çocuğunuzun kalsiyum ihtiyacını karşılar.

Buğday unu kullanarak yapacağınız keklere besin değeri yüksek meyve ve kuruyemiş ekleyebilirsiniz. Şeker yerine tatlandırıcı olarak bal kullanabilirsiniz. Şarküteri ürünlerinden uzak durup tam tahıllı ekmeğin içine peynir, domates, biber ve maydanoz koyarak doyurucu bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Aynı malzemeleri kullanarak yağsız ve sağlıklı tostlar yapabilirsiniz.

Yumurta ve peynir protein bakımından zengindir, Kan şekerini düzenleyerek yorgunluk ve açık gibi duyguları önler. Pek çok çocuk kokusu nedeniyle haşlanmış yumurtayı sevmez. Haşlanmış yumurtanın kokusunu maydanoz ve dere otu kullanarak önleyebilirsiniz. Sevdiği malzemelerden az yağlı omlet yaparak çocuklarınıza yumurtayı sevdirebilirsiniz.

Besleyici değeri çok yüksek olan sütü her yaş kesim çocukların içmesi gerekir. Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan süt tüm kahvaltılarda mutlaka bulunması gerekir. ÇOCUKLARA KAHVALTI SEVDİRME ÖNERİLERİ

Ağaç yaşken eğilir. Bu yüzden çocuklarınıza bebeklikten itibaren büyün yemekleri tattırın. Sevdiği şeyleri çocuğa sunup sevmediği şeyler konusunda ısrarcı olmayın. Çocuğun alerjisi olduğu besinleri tespit edip bunları kahvaltı menüsünden çıkarın. Çocuklarınıza kahvaltıda her gün aynı şeyleri sunmayın. Kahvaltıları çeşitlendirin.

Çocuklara yemek koyarken yiyeceği kadar yemek koyun. Çocukları bir yetişkin gibi düşünüp büyük porsiyonlarda yemek vermeyin. Çocuklar doyduğu anda sofradan kalkmasını sağlayın. Tabağını bitirmeleri konusunda ısrarcı olmayın.

Yemek konusunda çocuklara seçme imkanı verin. Çocuğunuza farklı alternatif seçenekler sunun. Sevdikleri ve sevmedikleri yemeklerin listesini hazırlayın. Sevdiği şeyler ile sevmediği şeyleri eşleştirip sevmediği besinleri de yemesini sağlayabilirsiniz.

Yemek öncesi çocuklarınızı abur cuburdan uzak tutun. Özellikle cips, kola, tatlı, çikolata gibi besinler iştah kapatır. Yemekten önce çocukların bu besinleri tüketmesine engel olun.

Yemek konusunda çocuğu, tehdit etmek, kıyaslamak, dayak atmak, kötü söz söylemek çocuğun yemek yemeye karşı olumsuz duygu beslemesine neden olur.

Çocuğun yemeği kendisinin yemesini sağlayın. Üstüne döker yiyemez diye çocuğunuza bebek muamelesi yapmayın. Yemeği siz yedirmeniz çocuğunuzun özgüven duygusunu zedeleyerek çocuğun kendini yetersiz ve değersiz hissetmesine neden olur.

Çocuğunuz yemek yerken çocuğunuzla sohbet edin. Yedikleri besinlerin faydalarını anlatın. Beslenmenin ne kadar önemli olduğunu anlatın. Yemek konusunda çocuklarınıza örnek olun.  

Yeme konusunu çocuğunuza ödül ve pazarlık konusu yapmayın. Yemeğini yersen seni sinemaya götürürüm gibi yaklaşımlar doğru değildir. Bu yaklaşım çocuğun yemek yemenin kötü bir durum olduğu algısını çocuğa aşılar. Çocuk ödüle ulaşmak için yemek yer. Ya da sizin ödül sunmanız için yemek yemez. Bu yüzden yemek yeme konusunu hiçbir zaman pazarlık konusu haline getirmeyin.

Yemek yeme konusunda çocuğunuza baskı yapmayın. Karnı acıkmış olan çocuk yemek yer, hiçbir çocuk açlıktan ölmez, benim çocuğum yemek yemiyor zayıf düşer hasta olur gibi düşüncelerden sıyrılın. Çocuğunuz karnı acıktığı zaman yemeğini yiyecektir. Çocuğunuzu yemek yeme konusunda sıkboğaz etmeyin.

Yemek saatlerini her gün rutine bağlayın. Sabah 7 öğlen 13 akşam 18 ideal yemek yeme saatleridir. Her gün mutlaka çocuğunuza 3 öğün yemek hazırlayın. Yemekleri ailecek birlikte yemeye özen gösterin. Çocukların ayakta, televizyon karşısında, gezerek yemek yemelerine izin vermeyin.

Yemek yerken sıraya ve nizama önem verin. Ön yemek yenmeden ana yemek ve tatlıya geçmeyin Tatlı çocukların yemek öncesi iştahını kapatır.

Yemeklerinizde mutlaka salata olmalıdır. Yemek sonrası çocuklarınıza sütlü tatlı ikram edin. Yemek yerken çocuklarınızla güzel sohbetler edin. Yemekte çocuğunuzu zor duruma sokacak sorular sormayın. Yemek masası çocuğun sorgulanma masası olmamalıdır.

Yemeği hiçbir zaman evde sorun haline getirmeyin. Yemek konusunda rahat olup çocuğunuzu da rahat bırakın.

Yemek konusunda çocuğunuzla hala sorun yaşıyorsanız bu konu için mutlaka uzman desteği alın.

Çocuklarınızın yemek yememe nedenini iyi araştırın. Çocuğun yemek yememesi ve iştahsızlığı bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa çocuğu mutlaka bir çocuk doktoruna götürün. Mide ve bağırsak sisteminde oluşan rahatsızlıklar çocuklarda iştahsızlığa neden olur.

Bir önceki yazımız olan Başarılı çocuk yetiştirmenin yolları başlıklı makalemizde başarılı çocuk yetiştirmek, çocuk gelişimi ve çocuk özel beceri hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir