Amerika’da Doğum, Prosedürler ve Bilmeniz Gerekenler

Kafalarında bir sürü nasıl, nerede, ne kadar, acaba sorularının uçuştuğu sevgili anne adaylarını ve araştırmacı eslerini buraya alalım; Amerika’da doğum hakkında bilmek isteyeceğiniz tüm detayları, sizler için gittik, doğurduk, öğrendik, geldik ve yazdık.

Eğer Amerika’da doğum sürecini, zorluklarını ve kolaylıklarını merak ediyorsanız, sizi direkt bu yazımıza alalım:

Amerika’da doğum ücretleri ve doğum sonrası gerekli evraklar

Amerika’da Doğum Yapmanın Avantajları
Kendinize sorup durduğunuz ilk soru “Neden Amerika’da doğum?”

Şimdi öncelikle Amerika’da doğum çok havalı, bunu bir kenara koyalım. Bu zaten başlı başına bir motivasyon bir çok anne adayı için; “bebeğimizi Amerika’da doğurmayı planlıyoruz” dediğiniz o an, o günün trend topici bir anda siz olursunuz.

Ama tabi biz burada biraz daha pratik faydalarından bahsetmek istiyoruz, sonuçta bizim de bir karizmamız var değil mi? Gelelim Amerika’da doğum yapmanın avantajlarına:

Amerika’da doğan her çocuk Amerika yasalarına göre doğrudan vatandaşlık hakkını kazanır ve kendisi 18 yaşına geldiğinde bu hakkından vazgeçmediği sürece Amerika’da yaşamasa dahi ölene kadar bu hakkını muhafaza eder ve bir vatandaş olarak eğitim, sağlık, oy verme, yaşama, çalışma, mülk edinme gibi haklara sahip olur.
21 yaşına geldiğinde ise ailesi ve kendisi belirli şartları yerine getirdiğinde anne ve babası için green card sponsoru olabilir ve hakkı elde ettikten sonra hayatlarına hep beraber mutlu mesut Amerika’da devam edebilirler.
Amerikan vatandaşı olan çocuğunuz, ayrıcalıklı bir pasaporta sahip olacak ve hayatının geri kalanında neredeyse dünyanın her yerine (160’tan fazla ülkeye) vizesiz seyahat ederek kıskanılan bir pasaporta sahip olacaktır. Siz vizedir, evraktır koştururken o minnacık bebeğiniz sütünü yudumlarken bütün dünyanın kapıları ardına kadar açılmıştır zaten.

Tabi bu vizesiz gezmek kısmı tek başına asla bir Amerika’da doğum nedeni değildir, zaten avantajları da bu kadar değildir ☺

Türkiye’de eğitimdeki önlenemez dibe vuruşların yaşandığı şu günlerde, çocuğuna Amerika’da eğitim aldırmak ya da Türkiye’deki sadece yabancı uyruklu öğrenciler için bulunan Amerikan okullarına göndermek isteyen aileler için süper bir yatırımdır Amerika’da doğum.

Amerika’da doğan ve Amerikan vatandaşı olan çocuğunuz, üniversite eğitimine kadar devlet okullarında ücretsiz, devlet üniversitelerinde çok düşük rakamlarla ve özel üniversitelerde ise uluslar arası öğrencilere göre daha az para ödeyerek Amerika’da okuyabilir, uluslar arası çocukların ihtiyaç duyduğu onca evrak işine maruz kalmaz. Türkiye’de müfredatı Amerika tarafından belirlenen okullarda okuyabilir (tabi ki bunun da bir bedeli var)
İleride Amerika’da yaşamak ve çalışmak isterse de yine aynı şekilde hiçbir prosedüre ihtiyaç duymadan tasını tarağını toplayıp, Amerika’da kendine yeni bir hayat kurabilir. Green Card süreçlerinin, çalışma vizesi başvuruları gibi süreçlerin gittikçe zorlaştığı yeni yönetimlerde, doğuştan bu hakkı ona vermiş olmanız sanıyoruz ki tüm hayatı boyunca ona vereceğiniz en güzel hediye olabilir (en pahalı hediye de olabilir ☺, tüm hayatı boyunca bir daha hediye almazsanız işi çözümleyebilirsiniz)

Erkek çocukların da, Amerika’da doğum ve Amerikan vatandaşlığı sayesinde askerlikten yırtacağını düşünürsek, oğlunuza vereceğiniz en büyük hediyenin bu olduğunu rahat rahat söyleyebiliriz ☺ Çifte vatandaş olması durumunda ise, bedelli askerlikten yararlanarak yine askerlik mecburiyetini kaldırmak bankaya gitmek kadar kolaydır.

Son ve ama en vurucu motivasyon: Çocuğunuz bir gün Amerikan Başkanı bile olabilir ☺ E ne de olsa Amerikan Başkanı olmak için ilk madde olan Amerikan vatandaşı olma şartını yerine getirebiliyor değil mi?

Amerikada dogum zorluklari
Peki, Amerika’da doğum bana göre mi?
Nedenlerini düşündükten sonra kendinize sormanız gereken ilk sorudur bu. Çünkü Amerika’da doğum sadece maddiyat ile değil, maneviyat ile de ilgilidir. E doğum bu, hayatınızın belki de maneviyat seviyesi en yüksek olayı ☺

Anne adayları hamilelikleri boyunca farklı psikolojilerde olup, inişlerin ve çıkışların bol olduğu süreçlerden geçerler, doğum fikrinin getirdiği stres ile son haftalarda zirveler yapan bu süreçlerde, yanlarında nazlarını çekecek aile bireylerine ihtiyaç duyarlar.

Yanınızda olmasını isteyeceğiniz eş, dost ve aile üyeleri kimi zaman maddi, kimi zaman da iş hayatı nedeniyle her ne kadar yanınızda olmak isteseler de şartlar gereği bunu yerine getiremezler. İşte tam da bu noktada, bu süreci tek başınıza ya da sadece anne ya da kardeş ya da bir arkadaş ile geçirmek size ne kadar yeterli gelecek bir düşünmek lazım.

Eğer kalabalık hastane ziyaretleri, süslü hastane odaları ve aktiviteleri zaten size göre değilse o zaman yazıyı okumaya devam; Amerika’da doğum tam size göre.

Ayrıca Türkiye’de bile doktor ve hastane seçerken titizliğin en önde gideni iseniz, Amerika’da doğum yapmak konusunda tekrar düşünün deriz. Amerika’da doğum konusunda çok iyi hastaneler, hemşireler ve doktorlar var elbet, ama her yerde olduğu gibi doğru seçimler yapmak her yerde olduğu gibi burada da doğum sürecini en pürüzsüz şekilde atlatmak için önemli.

Bir tarafta yurdum annesi, kılı kırk yarıp, jinekolog ve hastane başlıklarında kadınlar kulübünün altını üstüne getirmişken, diğer tarafta rahat amerikan annesinin her şey ‘awesome’(harika) dı yorumlarıyla yapmış olduğunuz seçimlerde o kadar da awesome olmayan sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bir de şöyle bir konu var ki, Amerika’da kontrollerinizi takip eden doktorun doğumunuza girememesi gibi durumların olması mümkündür ve bu gibi durumlarda hastanenin o an size atadığı, daha önce hiç görmediğiniz bir doktorla doğuma girmeniz de gayet doğaldır. Eğer kendi doktorum olmadan asla diyenlerdenseniz, bu yazı kendisini 3 sn içinde imha edecektir.☺

Emzirmeydi, ilk banyosuydu, sünnetiydi vs vs derken birçok ilklerin ve tecrübesizliğin yaşandığı bu süreçte yanınızda belki sadece eşinizin, ya da annenizin belki de kayınvalidenizin size eşlik edecek olması sizin Amerika hayallerinizin önüne geçmiyorsa yazıya devam, Amerika’da doğum sizin için ‘bebek işi’.

Amerika’da doğum planlamamı nasıl yapmalıyım?
Planlamak ciddi bir iştir; özellikle para ve sağlık konusu bir araya gelince adımlarınızı iyi planlamanız, hem paranızın çarçur olmaması hem de bu kadar hassas bir konuyu, kendi ortamınızdaymışçasına rahat atlatmanız için önemli.

Öncelikle bu konuda farklı bloglardan farklı tecrübeleri okuyun. Herkesin farklı bir hikâyesi vardır, ama farklı tecrübeler bu yolda size ışık tutacaktır. Sonra da sizin hikâyeniz başkalarına…
Bu konuda iki seçeneğiniz var, her iki seçeneği de araştırın. Organizasyon yeteneğiniz güçlü ise, farklı bir ülkede olsam da sistemler beni şaşırtmaz, ben hallederim diyorsanız, kendi tatilini asla tur şirketlerinden almayanlardansanız bu işler sizin için o kadar da zor olmayabilir. Ama ben hiçbir işe karışmam, zaten paket tur benim için en rahatı, armut piş ağzıma düş ise sizin olayınız, o zaman buyurun Amerika’da doğum için ajans araştırmasına.

Öncelikle ajanslardan gidelim, bu konuda mutlaka ve mutlaka tanıdık birinden tavsiye alın. Sonradan üzücü sonuçlar yaşamamak için, eğer tanıdık biri yoksa bile ajansın daha önceki müşterilerinden referans araştırması yapın ve referansların gerçek referans olduğunu da kontrol edin. Ajansı bulduktan sonra tüm yönlendirmeyi ajans zaten sizin için yapacak, atmanız gereken adımları ne zaman atmanız gerektiğini bile onlar size söyleyecek.
Türkiye’den seçtiğiniz lokasyona transferiniz, konaklamanız, hastane turları, doktor kontrolleri, doğum öncesi Türkiye’de tamamlamanız gereken testler, bebeğin vatandaşlık işlemleri ve hatta şehir turu ve ilk market alışverişiniz de bile yanınızda olan ajanslar olduğunu göreceksiniz. Ajanslar arasında seçim yaparken hepsinden detaylı olarak paketlere nelerin dâhil olduğunu gösteren ve sizden beklenen konular şeklinde bir liste isteyin.
Amerika’da doğum için sözleşme yapmayı ihmal etmeyin ve olası bir iptal durumunda(Amerika’ya girememeniz durumunda ya da seyahatin sağlık nedenleri ile gerçekleşmemesi durumunda) nasıl bir ceza hükmü ile karşılaşacağınızı öğrenin. Zaten bu sorular ile ciddi ajansları, ciddiyetsiz ve amatör olanlardan ayırabileceksiniz. Aynı zamanda ajans karşılaştırması için elinizde sizin aklınıza gelmeyen konuları içeren farklı listelerin olması işinizi kolaylaştıracaktır.

Eğer uçak biletleri, konaklama gibi konuları ajans yerine kendiniz halletmek isterseniz, bu konuda esnekliklerini öğrenin, genel olarak bu konuda esnek olacaklardır. Böylece daha ekonomik alternatifler için kendi araştırmanızı yapabileceğiniz zamanı kendinize tanıyın. Bazen aradığınız evi, aradığınız lokasyonda bulmanız o kadar da kolay olmayabilir. Bu tür durumlar için ev arayışlarınızı, Amerika’da doğuma karar verdiğiniz anda başlatın.
Aşağıdaki sitelerden ev araştırmalarınızı yapabilir, ev sahipleri ile aylık indirimli fiyatlar için iletişime geçebilirsiniz. Pazarlık yapılmaz diye düşünmeyin, her zaman şansınızı deneyin ☺
https://www.rentalhomes.com/

https://www.corporatehousing.com/

www.homeaway.com

Ek masraflardan kaçınmak ve hamileliğinizin son turlarında araba kullanmamak için evinizi merkezi bir lokasyondan tutmanızı tavsiye ederiz. Evinizin hastaneye yakınlığı da bu konuda dikkat etmeniz gereken başka bir nokta. Şehir içi transferlerde uber çok yaygın bir uygulama olduğu için bazı durumlarda araba kiralamaktan daha avantajlı olduğunu göreceksiniz.

Hamileliğin son turlarında her şey yolunda gidiyorsa zaten 30dk lık yürüyüşler yapmanız gerektiği için arabaya çok da fazla ihtiyacınız olmayacaktır. Doktor kontrollerine ajans ile beraber gittiğiniz için (ajanstan bu bilgiyi de teyit edin), bu ziyaretler için zaten ajans sizin doktor-ev transferinizi yapıyor olacaktır. Evinizi seçerken, bu süreci nasıl geçirmek istediğinize göre evin merkezi ya da merkezden uzak olması tamamen size kalmıştır.
Tabi ev seçiminden önce, Amerika’da hangi şehirde doğum yapmak isteyeceğinizi belirlemelisiniz. Ajanslar size farklı eyaletlerde, farklı doğum paketleri sunacaktır. Bu noktada hangi şehirde en çok rahat edeceğinizi, hamilelik sürecini en telaşsız nerde geçireceğinizi ve en önemlisi en iyi hastane bakımını hangi şehirde alabileceğinizi sorgulayın. Bazen sizin sevdiğiniz bir yer o an için en doğru seçim olmayabilir.

Örneğin New York, San Diego’ya göre, hızlı ve yoğun bir şehir olduğu için hastanelerde aynı şekilde daha hızlı ve yoğun olabilir. Bu süreçte hastaneye ulaşım, ilgi ve alaka, doğum öncesi ve sonrası doktor kontrolleri, doğum öncesi ve sonrası yaşam gibi konuları, daha yavaş ve daha hızlı şehirler olarak karşılaştırabilirsiniz. Aynı zamanda bütçe sizin için önemli bir gündem maddesi ise bu detayı da hesaba katarak en doğru kararı vermek adına kendinize mini bir karşılaştırma listesi hazırlayabilirsiniz.

Amerika’da yaşam, kontroller ve doğum; sıra bebeğin vatandaşlık işlemlerinde. Doğum sertifikası, pasaport ve sosyal güvenlik kartı konularında ajans ile ilerlediğiniz takdirde sizin için tüm evrak işlemlerini, size eşlik ederek hallediyor, bu aşamaları hızlı ve rahat şekilde halletmenize yardımcı oluyorlar. Eğer tek başınıza ya da anneniz ile gitmek gibi bir planınız varsa ve bebekten bu süreçlerde minimum sürede ayrı kalmak istiyorsanız, ajansın sizin için yönlendireceği bir kişi sizin için birçok işi halledecektir.

Gelelim, bütün bu işleri ben kendim de yaparım diyenlere. Evet, aslında tüm bunlar o kadar zor işler değil, ama zaten ajansın tercih edilme sebebi de her zaman işin zor olması olmuyor. Organizasyon becerim yüksek, hamile olmam fark etmez, ben bütün bunları başka bir ülkede de şıp diye hallederim diyorsanız, ajansa bu iş için ayrıca para ödemeyip, bu bütçeyi bebeğinizin başka ihtiyaçları için de ayırabilirsiniz. Ya da bebeğinizle ilk tatiliniz için ayırabilirsiniz ☺

Uçak bileti, konaklama, araç kiralama ve vize işlemleri cepte. Bunlar zaten sizin gibi bir seyahat kurdu için çok basit konular. Ama yine de bizim de tavsiyelerimize göz gezdirmek isterseniz konaklama için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz:

Airbnb nedir ? Airbnb nasıl kullanılır?

Couchsurfing nedir? Nasıl Kullanılır?

Amerika’ da doğum yapılacak hastane ve doktor seçimi. Gitmek istediğiniz şehirleri belirledikten sonra, bu bölgedeki doğum hastanelerinin iletişim adreslerinden doğum paketleri (doğum tipine göre ücret, NST, epidural, yatış vs) ile ilgili fiyatları alabilirsiniz. Aynı zamanda gebelik takibi için hastaneden doktor isimlerini isteyebilir, özel muayenehaneleri ile iletişime geçerek vizite ücretlerini ve hangi sıklıkta kontroller olacağını, ayrıca doğum için doktora ödeyeceğiniz ücreti öğrenebilirsiniz.

Özelikle 33.-34. haftalardan sonra doktorlar yeni anne adayı kabul etmediği için bu konuda hangi haftada ilk randevunuzu almanız gerektiğini sorabilirsiniz. Zaten uçuş kuralları gereği tek bebeğe hamileyseniz 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar doktorunuzdan aldığınız “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresinin bulunduğu bir raporla seyahat edebilirsiniz. 36. hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa bile seyahat etmeniz mümkün değil.

Amerika’da doğumda, doktorunuza karar verdikten sonra gerekli anlaşmaları sağladığınızda gelmeden önce bulunduğunuz hafta itibari ile yaptırmış olmanızı istediği testlerin listesini isteyebilirsiniz. Bazı testler Türkiye’de yapılmazken, Amerika’da istenebiliyor. Testlerin ortalama fiyatlarını da Türkiye-Amerika olarak karşılaştırmak üzere yine doktorun ofisinden testlerin fiyatları ile ilgili bilgilendirme istemeyi unutmayın. Bazı testler Amerika’da Planned Parenthood tarafından çok cüzi ücretler ya da ücretsiz yapılırken, Türkiye’de aynı testler için 300-400TL ödemeniz söz konusu olabiliyor. (bkz: Amerika’ daki doğum ücretleri )

Doktor kontrollerinde de Türkiye’de olduğu gibi 3D görüntüler, bebeğinizin fotoğraf çıktıları, her seferinde ultrason ile görüntüleme gibi ‘lüks’ beklentiler içine girmeyin çünkü Amerika’da doğumda işler bu şekilde yürümüyor. Tabi biz genel hastanelerden bahsediyoruz, daha az sayıda olmak üzere özel muayenehanelerde Türkiye’de olduğu gibi daha iyi ultrason cihazları bulabilirsiniz.

Amerika’da genel doğum kontrollerinde elle muayene, kağıt cetvel, bebek kalp atışları içinde bir nevi dış mikrofon gibi yöntemlerle yapılıyor. Bu konuda şunu belirtmeden geçmeyelim, Dünya Sağlık Örgütüne göre hamilelik boyunca 4 ultrason görüntülemesi yeterli kabul edilmiştir. Bunun dışında yapılan muayenelerin zaten bu şekilde gerçekleştirilmesi yeterli kabul edilmiştir. İçiniz rahat olsun ☺

Amerika’da doğum sonrası pediatri kontrolleri için de yine hastaneden destek alabilir, erkek çocuklar için sünnet, ilk bebek muayenesi gibi detayları öğrenebilir, paketinize ek olarak bu konularda pazarlık bile edebilirsiniz. Amerika’da doğum konusunda genel olarak atlanan ama herkes için geçerli olan risk faktörlerini göz önünde bulundurarak, olası bir terslik durumunda erken doğum, enfeksiyonlar vs gibi bebeğinizin NICU yani bebek yoğun bakım ünitesine alınması halinde oluşabilecek masrafları da öncesinde öğrenip, hazırlıklı olmak faydalı olacaktır.
Bu yazımızda Amerika’da doğumu, prosedürleri, avantajları ve dezavantajları incelemeye çalıştık. Bir sonraki Amerika’daki doğum ücretleri yazımıza buradan ulaşabilirsiniz Amerika’da doğum ücretleri ne kadar? ve doğum sonrası evraklar üzerine. Şimdiden iyi okumalar ve sevgiler diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir