ÇOCUKLARDA YARATICILIĞI GELİŞTİREN OYUNLAR

Anaokulu çocukları dünyayı oyunla keşfetmeye başlar. Çocukların öğrenmelerine ket vurmamak için çocuk oyuncaklarının yapılandırılmış malzeme olmamasına özen göstermelisiniz. Pahalı oyuncakların çocukların öğrenmelerine ve yaratıcılığına katkı sağlayacağı düşünülür. Çocukların yaratıcılığının gelişmesi oyuncağın pahalı olması ile ilgili değil oyuncağın işlevi ile alakalıdır. Çocuklara çok fazla oyuncak almak doğru değildir. Çocuk çok fazla oyuncak görmekten sıkılır, hepsini atar ya da kırar. Bu durumda anne ve babaların aklına, benim çocuğum oyuncaklarla oynamasını bilmiyor, benim çocuğumda dikkat eksikliği mi var sorusu geliyor. Bu durumun tek sebebi çocuklara fazladan ve yanlış sunulan oyuncaklardır.

Yapılandırılmamış oyuncaklar çocukların yaratıcılığını geliştirirken, aynı zamanda kendi kendine oyun oynama becerisi geliştirir.  Makaralar, tuvalet kâğıdı ruloları, düğmeler, tahta bloglar ve Legolar yapılandırılmamış oyuncaklardır.  Yaratıcı düşünme becerisi gelişen çocuğun çocuk sorumluluk almaktan kaçınmaz.

3 yaş çocukları evde objelerle ve yetişkinlerin kullandıkları malzeme ile oynamaktan hoşlanırlar. Hayatı öğrenmeye çalışan bu dönemdeki çocuklara elleme, dokunma, cız gibi tehlikeli engellemeler yapmak yerine, tehlikeli objeleri kaldırarak evin düzenini çocuk için güvenli hale getirmelisiniz. Bu nesnelere çocuklarınızın dokunmasına izin verin. Engellenen çocuk hırçın ve asi olur. Kendini değersiz ve önemsiz hisseder. Siz yapma dedikçe inatlaşıp o şeyi yapmak ister. Bu dönemde aileler çocuklarına kitap okuma etkinlikleri yapmalıdır. Çocukların objeleri tanımaları için sordukları sorulara açık ve net cevap verilmelidir. Flash oyun kartları ile çocukların öğrenmeleri kolaylaştırılıp zeka düzeyleri arttırılır.

3-6 yaş gurubu çocuklar karşılıklı etkileşim içinde oyunlar kurabilir. Soru ve cevap şeklindeki kelime oyunları bu dönemdeki çocukların ilgisini çeker. Soru cevap oyunu çocukların düşünme ve yaratıcılık özelliklerini geliştirir. Çocuklar resim yaptığı zaman resimde çizdikleri objeleri eleştirmeden anlatmalarına izin verin. Dağ hiç kırmızı olur mu deyip çocuğu eleştirmek, çocuğun yaratıcılığa olumsuz etki yapar. Oda düzenleme fikrini çocuğa bırakın.

Uzmanların Çocuklar İçin Önerdiği Oyunlar Şunlardır:

  1. SICAK SOĞUK OYUNU: Bu oyun özellikle 4 yaş üzeri için uygundur. Oyunu oynamak için en az 2 kişi gerekir. Oyun için saklanabilecek ölçüde küçük bir nesne gerekir. Oyuncular arasından bir ebe ve bir nesne seçilir. Ebe oyun alanının dışına çıkartılır. Diğer oyuncular nesneyi saklar. Ebenin görevi saklanan nesneyi bulmaktır. Ebe nesneye yaklaşınca sıcak, nesneden uzaklaşınca soğuk denir.  Ebe sıcak ve soğuk lafları ile yönlendirilerek saklanan nesneyi bulması sağlanır. Ebeye nesneyi bulması için 3 dakika gibi süre verilir. Büyük çocuklarda saklanan nesne sayısı arttırılabilir. Bu oyun çocuklara mesafe algısı, dikkatini verme, yönergeleri değerlendirip sonuca ulaşma becerisi kazandırır.  
  2. HAYDİ, BENİM GİBİ YÜRÜ OYUNU: 4 yaş üzeri çocuklar için uygun olan bu oyunu oynamak için en az 2 kişi gerekir. Kalabalık guruplarda oyun daha eğlenceli hale gelir. Oyun için herhangi bir materyal gerekmez. Her bir çocuktan taklit yürüyüşü yapması istenir. Yürüyüşü başarılı yapan çocuklar alkışlatılır. Bu oyun çocuğa gözlem yapma, taklit etme ve bedenini kullanma becerisi kazandırır. Çocuktan aşağıdaki yürüyüşleri taklit etmesi istenir.
  3. İHTİYAR ADAM YÜRÜYÜŞÜ: Sırtı kamburlaştırılıp, baş öne eğilir, elde baston varmış gibi yürümesi istenir.
  4. DALGIN ADAM YÜRÜYÜŞÜ: Öne çapraz adım atılarak dengesiz bir şekilde yürüyüş yapması istenir.
  5. CÜCE YÜRÜYÜŞÜ: Diz tam bükülür, baş omuz arasına gömülür, kollar aşağı sarkıtılıp yürünür.
  6. ROBOT YÜRÜYÜŞÜ: Vücut gerilir, diz ve kol bükülmeden yürünür, kollar öne ve geriye sopa gibi sallanarak yürünür.
  7. DEV YÜRÜYÜŞÜ: Kollar yukarı kaldırılır. Ayak uçları üzerinde yükselip yürünür.
  8. YATTI KABAK, KALKTI PATLICAN OYUNU: Bu oyun 4 yaş gurubu için uygundur. Bu oyunu oynamak için en az 5 kişi gerekir. Oynamak için herhangi bir materyal gerekmez. Kalabalık gurupla oynanan eğlenceli bir oyundur. Oyunda herkese komik isim bulunur. Oyunculara kabak, patlıcan, havuç, fasulye ve salatalık isimleri verilir. Oyunu kabak başlatır. Öbür oyuncular dizüstü oturup başını yere dayar. Kabak bir arkadaşının adını söyler. Yattı kabak, kalktı patlıcan der. Patlıcan başını kaldırırken kabak başını yere dayar. Bu kez patlıcan yattı patlıcan kalktı havuç der. Bu şekilde sırayla herkesin adı söylenir. Bu oyun çocuğa dikkat etme ve motor becerisi kazandırır.

.

Bir önceki yazımız olan Çocuğa kahvaltı nasıl sevdirilir? başlıklı makalemizde çocuk, çocuk eğitimi ve kahvaltı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir