Contents
Hemşire ve Hemşir kimdir, Ne İş yapar?
Gerekli Mesleki eğitim almış, doktor, laborant, hasta bakım ve ilgili sağlık personelleriyle iş birliği yaparak hastanın tedavisini sağlayan sağlık personellerinin bayanlarına hemşire erkeklerine ise hemşir denir. Şekil olarak hemşir ile hemşire arasında sadece cinsiyet farkı vardır. Aynı işleri yapabilirler, fakat hemşirler fiziki olarak daha güçlü oldukları için genellikle 112 araçlarında çalışmaktadırlar.
Hemşire maaşları Ortalama Ne kadar?
Hemşire maaşlarını söylemeden önce Kamu ve özel hastanelerde çalışan hemşireler olarak ayırmak gerekir. Mesleğin uç noktalarında maaş alan ve alt noktalarında maaş alan hemşireler istisna tutularak, özel hastanelerde çalışan hemşireler ortalama olarak 2.000TL ile 4000TL arasında maaş almaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde iş yükü fazla olan şehirler olduğu için 4.000TL civarında maaş almaktadırlar.
ülkemizde özel yatılı olarak ekonomik durumu iyi olan hastalara sürekli bakıp 15-20 bin civarında maaş alan hemşireler muhakkak vardır fakat bu maaşı alan çok fazla personel olmadığından genel çan eğrisine tutmuyoruz. Bu söylenilen rakamlar genel hemşire maaş ortalamasıdır.
Hemşire olma aşamaları
Hemşire olmanın 2 yolu vardır. Birinci yolda Temelden gelmektedir, Sağlık meslek yüksek okullarının hemşirelik bölümünü bitirip mezun olan öğrenciler, Hemşire yardımcısı olmaktadır. Bu öğrenciler ilgili üniversitenin 2 yıllık Hemşire meslek yüksek okulunu bitirmeleri durumunda hemşire unvanı almaktadır. 2. yol ise ister Açık öğretim olsun ister Anadolu lisesi ister ise de Düz lise mezunları üniversite sınavlarında yeteri kadar puan alabilmiş iseler Sağlık Bilimleri Fakültelerinin dört yılık eğitim veren lisans programı olan hemşirelik bölümünü eğitimini tamamlamaları durumunda hemşir veya Hemşire unvanı ile çalışabilmektedirler.
Hemşire iş olanakları ve meslek geleceği
ülkemizde tüm sağlık personellerine fazlasıyla ihtiyaç duyulduğu gibi hemşir ve hemşirelere ciddi ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat son zamanlarda özellikle özel hemşire meslek lisesi ve meslek yüksek okullarının türemesiyle gerekli personel yetişmektedir. Bu desteklenen okullar uzun yıllar aynı tempo ile desteklenmeye devam edilir ise gelecekte Muhasebe personelleri gibi çok fazla hemşirenin işsiz olarak dolaşabilme olasılığı olduğunu görmekteyiz.
Tabi günümüz koşullarında çok fazla ihtiyaç bulunmaktadır fakat, çok fazla yetişen personel olması durumunda bu açık kapanacak ve fazla gelmeye başlayacaktır.
Bugün lisenin ilgili bölümünden mezun olan bir hemşire 4 yıllık mezunu bir hemşire ile aynı işi rahatlıkla yapabilir mesleki tecrübeye sahip olacaktır, dolayısı ile ticari olarak bakıldığında özel hastaneler daha az maaş vereceklerinden hemşire yardımcılarını çalıştırmak isteyeceklerdir.
Genel olarak Mesleği yapmak isteyen ve araştırma yapan kişileri aydınlatmak maksadıyla sorulan sorulara şöyle cevaplayabiliriz.
soru: kaç yaşında hemşire olunur?
ilk okul ve lise eğitimini 2017 şartlarında bir gencimiz en erken 18-19 yaşlarında bitirmektedir. minimum 2 yıl da sağlık meslek yüksek okulu hemşirelik bölümünü bitirmesi dersek; en erken hiç boşluk vermezse bir öğrenci 20-21 yaşında hemşire veya hemşir olarak çalışma hayatına başlayabilir. Meslek liselerinde hemşirelik mezunları hastanelerde hemşire yardımcısı olarak çalışmalarında bir sorun yoktur, fakat Resmi unvan olarak hemşire olarak çalışmak istiyorlarsa en az 2 yıllık meslek yüksek okulu hemşirelik bölümü bitirmeleri gerekiyor.
soru: açık liseden hemşire olunur mu?
evet mümkün, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin dört yılık eğitim veren lisans programı olan hemşirelik bölümünü hemşire veya hemşir olarak hizmet verebilir.
soru: düz liseden hemşire olunur mu?
Üniversite sınavından yeteri kadar puan alıp, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin dört yılık eğitim veren lisans programı olan hemşirelik bölümünü 4 yıllık lisans eğitimin tamamlayan herkes Hemşire olabilir.
soru: meslek lisesinden hemşire olunur mu?
Meslek liseliler eğer hemşirelik bölümünü okumamışsa Hemşire olmak zordur fakat yeterine sayısal bölüm puanı ve üniversite puanını tuturmuş Sağlık Bilimleri Fakültelerinin dört yılık eğitim veren lisans programı olan hemşirelik bölümünü kişiler hemşir veya hemşire olabilir.
soru: anadolu lisesinden hemşire olunur mu?
Düz lise ile aynı mantık dadır. hemişire ve Hemşir olmak isteyen kimselerin; yeteri kadar üniversite puanı kazanmış Sağlık Bilimleri Fakültelerinin dört yılık eğitim veren lisans programı olan hemşirelik bölümünü 4 yıllık lisans mezunu Anadolu lisesi mezunları hemşire olabilirler.
Hemşireler Ne iş yapar
genel olarak Bir hemşirenin görevleri şöyledir:
Hastaneye ilk gelen hastanın Hasta kabulünü yapmak, Hastayı olacağı tedaviye hazırlamak, ilk yardım yapmak Acil durumlarda hastaya ilk müdahaleyi yapma. 112 acil servislerde çalışmak. Hastaya serum, damar açımı ve enjeksiyon uygulamak. Doktorların hastaya uygulanmasını istedikleri tedavileri hastalara uygulamak. Tansiyon ve ateş ölçümü gibi işler yapmaktadırlar.
Hemşirelik mesleği ile alakalı sormak istediğiniz soruları konu altından yorum atarak öğrenebilirsiniz.
Bir önceki içeriğimiz olan Gayrimenkul Danışmanı nasıl olur? başlıklı güncel makalemizde Emlakçı nasıl olunur, emlakçı nasıl para kazanır ve gayrimenkul danışmanı olma hakkında genel bilgiler verilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Hayvanlar Rüya Görür mü? başlıklı makalemizde hayvanlar rüya görür mü ve kediler rüya görürmü hakkında bilgiler verilmektedir.