Bu yazımızda sizlere kaldıraçlı hisse senedi ve varantlar hakkında bilgi sunacağız. Kaldıraç etkisi, nispeten daha küçük bir yatırımla daha büyük bir pozisyon alabilmeyi ifade eder. Basit kaldıraç, dayanak varlık fiyatını varant fiyatına bölerek hesaplanır.
Varant nedir ve kaldıraç nedir gibi soruların yanıtlarını da beraber inceleyelim. Varantlar, menkul kıymetleştirilmiş opsiyonlardır. Varantlar dayandıkları pay ya da pay endeksi hareketlerine tepki verirler. Yüksek getiri arayışında olan yatırımcılar için hem yükselen hem de düşen piyasalarda sınırlı sermayeyle kaldıraçlı yatırım imkanı sunar. ALIM ve SATIM hakkı veren varantlar, büyük kazanç getirebilmelerinin yanı sıra kayda değer zararlara da yol açabilecek niteliktedir. Tüm sermaye ile alınıp satıldığında varantlar kaldıraçlı hisse senedi piyasası gibi davranır. Bu tip ürünlerle yapılan işlemlerde uğranan zararlar çoğunlukla bilgi ve deneyim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, varant fiyatını etkileyen faktörleri anlamak ve bu faktörlerin varant fiyatını nasıl etkilediği hakkında bilgi sahibi olmak uzun vadede varant piyasasında başarılı olmak isteyen yatırımcılar için önemlidir. Yatırımcı varantlara yatırdığından daha fazla para kaybedemez. Risk, varantlara yatırılan sermayeyle sınırlıdır. Varantlar, kaldıraçlı hisse senedi piyasasıdır.
Deutsche Bank X-markets varantları aracılığıyla BIST30, DAX, S&P500, NASDAQ, Dow Jones, Eurostoxx 50, FTSE 100, Nikkei 225 endekslerine ve AKBNK, EKGYO, EREGL, GARAN, HALKB, ISCTR, KCHOL, SAHOL, THYAO, TTKOM, TUPRS, VAKBN ve YKBNK hisselerine kaldıraçlı yatırım yapılabilir.
Varantlar Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Tıpkı paylar gibi “piyasa yapıcılı sürekli müzayede” sistemiyle alınıp satılabilirler. Takas süreçleri vade içinde paylarla aynıdır. Vade sonunda değerli biten varantların ödemesi takas bitiminden bir iş günü sonra yatırımcıya yapılır.
Borsalar, hisse senedi, yatırım fonları, bono, emtia ürünleri, tahvil, varant, sertifika gibi “menkul kıymet” olarak bilinen değerli evrakların alım satımının yapıldığı, finansal piyasalardır. Yapılan ticaret sebebiyle borsalar, pazar ya da piyasa olarak da adlandırılabilir. Borsa yatırımı hakkkında detay bilgi almak istiyorsanız, Deutsche Bank’ın sitesini inceleyebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Kefilsiz ve Gelir Belgesiz Kredi İşlemleri başlıklı makalemizde gelir belgesi, kefilsiz kredi ve kolay kredi hakkında bilgiler verilmektedir.