40 yaşına basmadan 22 farklı ülke görmüş ve bir kısmında kısa süreli de olsa yaşamış biri olarak bu günlerde, artan kriz ortamı, yükselen döviz fiyatları ve işsizlik oranının her geçen gün artması ile daha fazla işsiz kalırken yurtdışında çalışmak fikrini düşünmeden edemiyor insan.
Hala işini korumayı başarabilen şanslı kesimden birisi iseniz maaşınızın dolar karşısında %30 erimesi ile kara kara düşünüp belki de yurt dışında çalışmanın hayalini kuruyor olabilirsiniz.
Peki kolay mı yurtdışına çıkmak, doğup büyüdüğünüz, sizden olan insanlardan uzaklaşıp dilini ve kültürünü bilmediğiniz bir ülkede hayatta kalmak ve üzerine para kazanarak kendi ülkenizde refah içerisinde yaşamak?
Aslında bu sorunun cevabı hem evet, hem hayır. Bu tamamen gittiğiniz ülke ile alakalı bir durum. Eğer Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika gibi bir ülkeye gidiyorsanız biraz daha şanslısınız. Hem kazandığınız para daha kıymetli olacak, hem de bulunduğunuz ülke şartlarının gelişmişliği size geçici de olsa bir konfor alanı sağlayabilir.
Ancak daha az gelişmiş bir ülkeye gidiyorsanız hem kazandığınız para daha az olacak hem de karşılaşacağınız manzaralar hiç de iç açıcı olmayacaktır.
O zaman herkes ilk seçeneği seçer bu durumda değil mi? Malesef hayır. O ülkelere çalışmak için gitmek o kadar olsaydı Türkiye’de zaten çalışacak adam kalmazdı muhtemelen.
Contents
Yurt dışında çalışmak için hangi özelliklere sahip olunmalı?
- Öncelikle iyi bir siciliniz olmalı,
- Düzgün bir iş hayatı geçmişiniz olmalı,
- Yapmak istediğiniz işle ilgili tecrübeli ve aranan özellikleriniz olmalı
- Mümkünse gittiğiniz ülkenin dilini biliyor olmanız, bilmiyorsanız en azından çok az da olsa İngilizce biliyor olmanız lazım (işçi olarak gidiyorsanız ve size refakatçilik yapacak proje sorumluları yada kafile sorumluları varsa bu durum gözardı edilebiliyor)
- Çalışılacak ülke vize istiyorsa vize alınması lazım
- Çalışılacak firmanın sizin için çalışma izni çıkarması gerek (firma bunu size bırakırsa çalışma izni çıkarmanız çok zor olup o ülke ile ilgili hiç bir tecrübeniz yoksa işinizin kolay olmayacağını bilmeniz gerekir)
- İlgili ülkenin kültürü, yaşam şartları, günlük hayatın akışı hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
Peki tüm bunlar halledilebilir diyorsanız ama hangi işi yapacağınıza karar veremiyorsanız ne yapmalı?
Yurt dışında en çok yapılan işler gıda, inşaat ve turizm olarak sıralanmaktadır. Gıda işi daha çok Avrupa ülkelerinde yaygın iken inşaat işleri çoğunlukla Arap ülkeleri (Mısır, Fas, Tunus, Cezayir, Irak, İran, Arabistan) ile Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra yeniden inşa sürecine giren Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan gibi ülkelerde oldukça yaygındır.
Bu ülkelerdeki iş fırsatları için “Yurt Dışı İş Fırsatları” başlığını ziyaret edebilirsiniz. Burada her ülke için fırsatlar ayrı ayrı yazılmıştır.
Yurtdışında çalışarak ne kadar para kazanılabilir?
Bu tamamen sizin yapacağınız işe ve bulunduğunuz ülkeye göre değişir. Kendi işinizi yapıyorsanız ve örneğin Döner işi yapıyorsanız yarım ekmek döneri Mısır’da 3 dolara satarken Hollanda da en az 10 euro’ya satabilirsiniz.
Eğer başka bir firmada ücretli çalışan iseniz bu da tamamen sizin hangi ülkeye gittiğinize ve hangi pozisyonda çalıştığınıza göre değişir.
Ortadoğu ve Asya ülkelerinde Uzman pozisyonunda birisi 5-6 bin dolar civarı kazanırken üst düzey yöneticiler 8-10 bin dolar üzerinde almakta, işçi olarak çalışanlar ise en az 1000 dolar olmak üzere ortalama 2-3 bin dolar, usta işçiler 3-4 bin dolar kazanabilmektedirler.
Yurtdışında çalışmak isteyenler nelere dikkat etmeli?
- Öncelikle çalışılacak ülkeye önceden gidip görmek gerek, hiç bilmediğiniz bir ülkede nelerle karşılaşabileceğinizi tahmin edemeyebilirsiniz. Daha sonradan hayal kırıklığı yaşamamak adına önceden gidip ülke şartlarını görmeli, firmayı tanımalı, yaşanacak semti ve yaşam koşullarını görmek gerekmektedir,
- Çalışılacak kurum iyi seçilmeli.
Ücret ödemelerinde sıkıntı yaşatan, sözleşmeye uymayan, haklarınızı ihlal edecek firmalardan ne kadar çok para verirlerse versinler uzak durulmalı, - İş seçimi yapılırken mümkün olduğu kadar profesyonel aracı kurumlardan destek alınmalı,
- Sözleşme şartlarında ne kadar izin kullanılacağı, ne sıklıkla Türkiye’ye dönülebileceği, kaç gün izin hakkının olduğu, ücret ödemelerinin ne şekilde yapılacağı, yan hakların neler olduğu mutlaka netleştirilmiş olmalı,
- Mutlaka özel sağlık sigortası yaptırılmalı,
- Gidilecek ülkedeki yaygın hastalıklara karşı önlem alınmalı, gerekli tüm aşılar önceden yaptırılmalı.
Peki yurtdışında çalışmak için nasıl iş başvurusunda bulunulur?
Yurt dışında çalışmak için eğer mümkünse bir tanıdığınız aracılığı ile, orada çalışmış yada işveren bir kişiden yardım almakta fayda var. Gidilen ülkede tanıdık kişi sayısı ne kadar fazla olursa o kadar kolaylaşacaktır işler. Size yardımcı olacak, yaşadığınız sıkıntılarda yol gösterecek birisi olması çok çok değerli bir şeydir.
Eğer bir tanıdığınız yok ise yurt dışı kariyer ve danışmanlık firmaları ile irtibata geçebilirsiniz. İŞKUR firması bu anlamda işini iyi yapan kurumsal firmalardandır.
İş başvurusu için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
http://www.iskur.gov.tr/tr-tr/isarayan/kayit.aspx
Herkese bol kazançlı günler dileriz.
Bir önceki yazımız olan Amazon'da nasıl satış yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli? başlıklı makalemizde amazon, amazona nasıl üye olunur ve amazonda nasıl satış yapılır hakkında bilgiler verilmektedir.